Carta núm. 1: Pensar històricament

El 1994, Pierre Vilar va decidir titular el seu darrer llibre, un llibre constituït en gran part per reflexions i records, relatius al seu procés de formació com a historiador, Pensar històricament (edició catalana: València, Edicions 3i 4, 1995; edició castellana: Barcelona, Editorial Crítica, 1997).

Menys conegut és el fet que aquest títol fos també el d’una conferència que l’historiador havia pronunciat uns anys abans, l’estiu de 1987, a Àvila, com a cloenda dels cursos d’estiu de la Fundació Sánchez Albornoz.

En el text d’aquesta conferència, que oferim aquí, en les tres llengües, es pot veure la reacció de Pierre Vilar davant un titular de Le Monde, Pour l’histoire, en ocasió del procés Barbie. No es tracta de la reacció d’un intel·lectual mediàtic davant d’una injustícia històrica, sinó la reacció seriosa i serena d’un historiador davant la manera com un medi de comunicació explica i interpreta un fet històric. Es tracta, ens sembla, d’una reivindicació ferma de l’ofici de l’historiador que no vol jutjar la història ni justificar el present, sinó analitzar i investigar el passat per comprendre el present.

Des d’aleshores, un bon nombre d’episodis, esdevinguts en països molt diferents, han tornat a posar de manifest les complexes relacions entre història, memòria, justícia i política. No sempre el col·lectiu d’historiadors ha reaccionat davant d’algunes actuacions que de vegades han significat un clar qúestionament de l’ofici de l’historiador o una manipulació conscient del coneixement històric.

Per què? Els promotors del taller Pierre Vilar volem obrir un debat, a partir de la lectura i discussió del text de Pierre Vilar de 1987, que oferim aquí, per a reflexionar-hi. Tots els vostres comentaris hi seran benvinguts.

« Penser historiquement » (Clôture des Cours d’été de la “Fondation Sánchez Albornoz ») 30 juillet 1987 (Ávila)

  Traducció al català (Text reproduït del libre de Pierre Vilar, Reflexions d’un historiador. València, 1992)